2018-01-16 07:16:50• hírek • Szatmár.ro

Tenni azért, hogy valóban a fiataloké legyen a jövő

100 fiatal munkába állását és a munka területén való megtartását célozza meg a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által gyakorlatba ültetendő projekt.

Megtalálni a személyiségünkhöz legjobban illő, de a képességeinknek, végzettségünknek és igényeinknek egyaránt megfelelő munkát, bizony nem könnyű feladat. Különösen nehéz a munkaerőpiacon való elhelyezkedés azon fiatalok számára, akik hátrányos helyzetüknél fogva eleve hátránnyal indulnak.


A „The Future is Ours 3” („A jövő a mienk 3”) elnevezésű projekt célkitűzése, hogy 100, 17 és 25 év közötti, Szatmár megyei fiatalnak (melyből legalább 60 hátrányos helyzetű) nyújtson segítséget a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. A 2017 szeptembere és 2018 augusztusa között, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által megvalósítandó projekt finanszírozója a bécsi székhelyű ERSTE Alapítvány. A támogatástaz ERSTE Alapítvány a Roma Partnerség program keretében biztosítja, a SIMPACT nemzetközi nonprofit tanácsadó és fejlesztő szervezet közreműködésével.


A projektben részt vevő fiatalok egy képzéssorozat keretében készülnek fel a munka területén való elhelyezkedésre, megismerkednek a munkaadók által támasztott követelményekkel, elsajátítják az önéletrajz és szándéknyilatkozat összeállításának módját, de azt is, hogyan készüljenek fel az állásinterjúra. Ezt követően konkrét segítséget kapnak a Caritas szakembereitől az igényeiknek és képzettségüknek egyaránt megfelelő munkahely megtalálásában. Ember Ágnes projekt asszisztens véleménye szerint a munkában való megmaradás sok esetben még a munkába állásnál is nehezebb, hiszen objektív okok miatt előfordulhat, hogy a fiatal gyorsan feladja új munkahelyét. Az elhelyezkedett fiataloknak a munkában való megmaradását ezért önsegítő csoportok heti találkozója által támogatja a Caritas.


A projekt egyéves időtartama alatt összesen 4 csoport számára szerveznek képzést. Az első csoport októberben indult 23 jelentkezővel, melyből 15-en jártak el rendszeresen a tréningekre. A résztvevők között voltak vidékiek: erdődiek, lázáriak, szatmárudvariak és túrterebesiek, de a megyeközpontban élők is, diákok és már családot alapított fiatalok egyaránt.


Ember Ágnes úgy véli, nem helytálló az az igen elterjedt felfogás, hogy a fiatalok többsége eleve nem is akar dolgozni. Sokkal inkább arról van szó, hogy vannak reális nehézségek, amelyekkel az állást kereső fiatalok találkoznak, és ha nem kapnak segítséget, támogatást e problémák leküzdésében, a munkábaállás meghiúsul. Nem könnyű önállóvá válni azoknak a fiataloknak, akik családtagjaik részéről nem kapnak támogatást a munkába álláshoz, akiknek környezetében nincs olyan törődő felnőtt, aki őket a jó irányba terelje. A kitartás hiánya is komoly gátló tényező lehet – állítja Ágnes - ahogy az alacsony iskolázottsági szint – a 4 vagy 8 osztályos végzettség, az elégtelen írni-olvasni tudásés a hiányos vagy nem-létező román nyelvtudás sem képez előnyt a munkavállalásban. Vidéki fiatalok esetében nagyobb kilátás van a városon való elhelyezkedésre, viszont a korai kezdéshez nem biztos, hogy van megfelelő ingázási lehetőség, illetve ha van is, a fiatal önerőből nem mindig tudja állni annak költségeit.
 

Ágnes szerint a projekt keretében és azon kívül is a Caritas szakemberei mindent megtesznek azért, hogy a munkábaállást megnehezítő problémákat orvosolják. „Nem adjuk fel! Az emberből indulunk ki, konkrétan, személyreszólóan keressük a megoldást, a segítséget.” – hangsúlyozza a projekt asszisztens.
 

Az első csoport képzése decemberben befejeződött. A tréningeken stabilan részt vett 15 fiatal közül 5 szeretne minél hamarabb elhelyezkedni, számukra keresnek jelenleg munkahelyet a projektben implikált Caritas-szakemberek szatmári vállalatoknál, amelyeknekbetanított munkásokra, takarító személyzetre vagy hasonló munkaerőre van szükségük.
 

Január harmadik hetében indul a második csoport, melyújabb 25 fiatalnak nyújt lehetőséget a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre. Az érdeklődők jelentkezését a 0261-710-464-es telefonszámon várják hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között, vagy személyesen a Caritas szatmárnémeti központi irodájának titkárságán (Lükő Béla utca 15. szám, 1. emelet), legkésőbb január 19-ig. 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: